Digitális pedagógia

  Tartalom-kapcsolat

A digitális kommunikációs formák korlátai

Napjainkban a legtöbb kommunijáció az online téren keresztül, digitális formában zajlik. De vajon ez a kommunikációs forma helyettesíti a hús-vér jelenlét minden adottságait? Milyen korlátozottsággal kell számolni, ha csak online tudjuk tartani valakivel a kapcsolatot? E kérdésekre e mikrotartalomból nem kapunk választ, viszont a valós vs. online kommunikáció jellemzöiröl lesz szó.

Feltöltve

A tanítás, mint marketing

A marketing és a tanítás látszólag két nagyon távoli fogalom. Mivel eredeti szakmám szerint marketinges vagyok, most pedig pedagógusnak tanulok, munkámban arról elmélkedtem, mi lehet a két terület közötti összefüggés: mi az, amit a marketinges tudásból hasznosítani lehet az oktatás területén is. A marketing legfontosabb fogalmai mentén fogalmazom meg a gondolataimat.

Feltöltve

A gamifikáció motivációs forrásai az oktatásban

A gamifikációs rendszerek struktúráját a Hunicke, LeBlanc és Zubek (2004) játékkutatási modell szerint három kategóriában analizálhatjuk. Az érzelmi komponenseket, viselkedésbeli felépítését és az interfész kialakításához szükséges elemek és szabályokat vizsgálhatjuk.

Feltöltve

Tanulói aktivitás a digitális oktatásban

Az oktatás bármely szintjére gondolunk, az élményszerű tanítás minden pedagógus fókusza kellene, hogy legyen. A magyar oktatásban a poroszos múlt máig meghatározza pedagógusaink hozzáállását a tanításhoz, a tanulókhoz. A változáshoz tudatosságra, nyitottságra, tanulásra van szükségünk. A digitális forradalom jobb keze lehet az élménszerű oktatásnak, ha szakszerűen tudjuk alkalmazni.

Feltöltve

Digitális (in)kompetencia

A digitális kompetencia nélkülözhetetlen a tanuláshoz, a munkavégzéshez és az aktív társadalmi szerepvállaláshoz. Az iskolai oktatásban érintett felek számára éppolyan fontos megérteni ezt a kompetenciát, mint tudni azt, hogy hogyan fejleszthető.

Feltöltve

Figyelem fenntartása és orientálása IKT környezetben

Építőipari szakmák oktatása és SNI tanulók felzárkóztatása IKT segítséggel. Az ágazaton nagyon sok SNI, HHH, BTMN és ADHD tanuló van, az ő felzárkóztatásuk lehetséges módjai számítógépes környezetben.

Feltöltve