Háztartási hulladékok csökkentése, felelős fogyasztás

Feltöltve
Mikrotartalmat készítette
Mucsina Gábor
Szaktanár: Mucsina Gábor
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

A világ vezetői által a 2015-ben New York-ban megrendezett ENSZ-csúcstalálkozón egyhangúlag elfogadott 17 fenntartható fejlődési cél egy jobb jövőt kínál bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.

A 17 fenntartható fejlődési cél közül a Felelős termelés és fogyasztás az egyik olyan cél, melynek elérésében kortól, nemtől, származástól, foglalkozástól, anyagi helyzettől függetlenül mindenki részt tud venni. Elég akár csak a fogyasztási szokásainkra, a háztartáson belül keletkező hulladékok mérséklésére odafigyelnünk, vagyis nem kell nagy dolgokra gondolni, mégis ezek az apró lépések összeadódnak, és hatalmas változásokat generálhatnak környezetünkre és mi magunkra nézve is.

Hogy ki segíthet tehát ennek a célnak az elérésében? Én is. Te is. Mindenki! Együtt!

 

Mit tehetünk a háztartásban?

Csak néhány könnyedén kivitelezhető ötlet: mosható textil törlők használata, szívószál mellőzése, esetleg fém vagy bambusz alapanyagok preferálása a konyhai eszközök esetén műanyag vagy papír helyett, a keletkezett nagy mennyiségű organikus szemét kreatív, esetlegesen hasznos felhasználása. A komposztálásnak szintén számos előnye van. Amellett, hogy csökkenti a hulladék mennyiségét, elősegíti a növények gyorsabb növekedését, javítja a talaj minőségét, védi a talajt az eróziótól.

Mit tehetünk vásárlásaink alkalmával?

Állítsunk össze vásárlási listát, így tényleg csak azt vásároljuk meg, amit terveztünk. Műanyag bevásárlószatyor és zacskó helyett textil, vászon használata szintén egy egyszeri beruházás, és némi figyelem kérdése. Az előrecsomagolt élelmiszerek mennyiségének csökkentése, csomagolásmentes boltok, helyi piacok felkeresése saját tároló dobozokkal, üvegekkel szintén megvalósítható, bár ezek az alternatívák már némi komfort feladását követelik meg.

Mellőzni lehet az elvitelre kérhető és házhoz rendelhető ételeket is, a felesleges csomagolóanyag termelődés elkerülése céljából. Az átgondolt vásárlás, a felesleges áruk kerülése, természetes anyagok preferálása, eldobható, egyszer használatos termékek kerülése csupán némi odafigyelést és minimális erőfeszítést igényel, melyet mind pénztárcánk, mind környezetünk, egészségünk meghálál.

Mit tehetünk a mindennapokban?

Nem dobunk ki valamit azonnal, csak mert elromlott. Az elromlott tárgyakat meg lehet javítani, vagy átalakítani, hogy más célt még hatékonyan szolgáljanak. A kreativitásnak nincs határa! A megunt játékok, ruhák, tárgyak sem feltétlen kell, hogy a szemétben landoljanak, továbbadásuk, elajándékozásuk nem csak a felhalmozódó kacatok és szemét mennyiségét csökkenti, hanem még esetleg másnak örömet is okoz, vagy anyagi problémák esetén is nagy segítség lehet a rászorulóknak, további fenntarthatósági célokat szolgálva ezzel. Papíralapú számlák helyett internetes számlákat és online ügyintézést is alkalmazhatunk sok esetben. Vigyázzunk használati tárgyainkra, ez is csökkentheti fogyasztásunkat, jót tesz a pénztárcánknak, és környezetünknek is.

Célközönség
0 - bárki
Szint
0 - nincs besorolás
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Hasonló mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.