Álláskeresés

Feltöltve
Csatolmány Méret
Álláskeresés.pdf 295.13 KB
Mikrotartalmat készítette
Mohai Zsuzsanna
Szaktanár: Mohai Zsuzsanna
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

Álláskeresés

A sikeres álláskereséshez fontos, hogy az álláskereső megtalálja a képességeinek és vágyainak leginkább megfelelő állást. Ehhez egy gondosan összeállított pályázati anyaggal a választott álláskeresési színtéren kapcsolatba tud lépni a hirdetővel és ideális esetben egy állásinterjún a felkészülés eredményeként megfelelő fellépéssel elnyeri a kívánt pozíciót.

A pályázati anyag összeállításához megfelelő előkészítő munkára van szükség. A megcélzott állásra kell szabnia az önéletrajzát és motivációs levelét, ehhez kellő önismerettel fel kell mérnie erősségeit és fejlesztendő területeit. Emellett össze kell gyűjteni a végzettsége(i)t és nyelvtudását igazoló dokumentumokat.

Aktív álláskeresési technikánál az álláskereső az általa kiválasztott vállalatoknak elküldi pályázati anyagát. Ez történhet kezdeményező pályázással (ismeretlenül pályázik) vagy kapcsolati hálón keresztül (van ismerős a megcélzott vállalatnál, akin keresztül eljuttatja a pályázatát).

A passzív álláskeresési technikák különböző formáiban az a közös, hogy a kezdeményezés a vállalattól indul az állás meghirdetésével; eltérés az álláskeresés színterében van. Legtöbbször az állásajánlatokat publikus felületeken helyezik el, amelyek lehetnek online – mint a különböző álláskereső portálok vagy a nyomtatott sajtó webes megfelelői –, vagy „offline”, azaz hirdetőtáblák, újságok. Emellett emberi közreműködéssel is eljuthatnak az állásajánlatok a célszemélyekhez közvetlenül a hirdetőtől állásbörzéken: kapcsolati hálón keresztül vagy közvetítők beiktatásával, mint a munkaügyi (központi) tanácsadók vagy fejvadászok. A kapcsolati hálón keresztüli kapcsolat előnye, hogy akár rejtett – az álláspiacon nem szereplő - pozíciókra is lehet pályázni.

A pályázati anyag pozitív elbírálása esetén sor kerül az állásinterjúra. Ez történhet személyes megjelenéssel, de mind gyakrabban az első körben telefonos vagy egyéb távoli elérés útján (pl. Skype, Messenger). Személyes interjúnál ügyelni kell a pontos érkezésre, a megfelelő öltözetre, az etikett (köszönés, kézfogás) helyes ismeretére. Ezek, akárcsak a testbeszéd az interjú során, olykor többet árul el a jelölt jelleméről, mint a szavai.

A pályázó elutasításának több oka lehet. Elképzelhető, hogy a pályázati anyag az adott állásra nem volt megfelelő vagy az álláskereső a közösségi médiában más képet mutat mint, ami az anyagából kirajzolódna, esetleg az interjún teljesít rosszul. Előfordulhat az is, hogy minden a terveknek megfelelően zajlott, azonban voltak az állásra megfelelőbb jelöltek vagy az álláskereső bérigénye nem volt teljesíthető, így végül a jelöltnek újra kell kezdenie az álláskeresés folyamatát. Mindenesetre a pályázót értesíteni illik az (interjú) eredményéről, azonban a visszajelzés sokszor elmarad.
Az álláskereső ez alapján vagy újabb vállalathoz adhatja be a pályázatát, vagy – a visszajelzésekből is kiindulva – újabb képzettségeket szerez, hogy jobb esélyekkel induljon újra egy következő alkalommal.

Célközönség
2 - szakképző iskola
Szint
0 - nincs besorolás
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Nem értékelt
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Kapcsolódó mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.