A fenntartható tiszta víz és alapvető köztisztaság

Feltöltve
Csatolmány Méret
Tiszta víz és köztisztaság 184.65 KB
Mikrotartalmat készítette
Schleiss Zsolt
Szaktanár: Schleiss Zsolt
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

A fenntartható vízkészletek alapvető fontosságúak az emberi egészség, a környezeti fenntarthatóság és a gazdasági prosperitás szempontjából.
 Ez a létfontosságú erőforrás veszélyben van, ezért alapvető fontosságú a vízzel, higiéniával és vízi ökoszisztémákkal kapcsolatos kihívásokkal foglalkozni.
 A vízzel kapcsolatos feszültségek jelenleg több mint 2 milliárd embert érintenek, és ez a szám a népesség növekedésével, valamint a klímaváltozás hatásaival összefüggésben tovább fog emelkedni.
 Az ivóvízhez, szennyvízelvezetéshez és higiéniához való egyetemes hozzáférés biztosítása, valamint a szolgáltatásbiztonság fenntartása továbbra is jelentős kihívások elé állítják a döntéshozókat, teljesülésük kulcsfontosságú az egészségügy és az oktatás fejlődése, valamint a szegénység felszámolása terén.
Hogyan fokozza a társadalom perifériáján élők kiszolgáltatottságát, hogy tiszta víz hiányában a higiénikus körülményeket is nélkülözniük kell, és milyen egészségügyi kockázatokat hordoz a nem megfelelő minőségű ivóvíz fogyasztása?
A fejlett világban élő emberek, a Magyarországon, átlagos körülmények között felnövő gyerekek is, olyan természetességgel nyitják meg a tiszta ivóvizet biztosító csapot, mint ha levegőt vennének.
Ahhoz, hogy megértsék, miért szerepelhet a fenntartható fejlődési célok között a tiszta víz teljes körű biztosítása, fel kell ismerniük, mekkora jelentősége van a víznek az emberi élet és egészség szempontjából.
A modern ember számtalan módon használja és kihasználja, hogy a víz látszólag korlátlanul áll rendelkezésére.
 A gyerekeknek is fel kell ismernünk, mekkora a felelősségünk abban, hogy a Földön rendelkezésre álló, arányában elenyésző mennyiségű édesvizet változatlan állapotban őrizzük meg.
 Tudatosítanunk kell: igenis számít, hogy hova öntjük a használt olajat, van-e mikrogyöngy a fogkrémben, és hogy elzárjuk-e a vizet fogmosás közben.
Bánjunk minden cseppel úgy, mintha a  körforgás következő fordulója után újra a mi poharunkba csurranhatna – elvégre közös kincsünkről van szó.

Célközönség
1 - középiskola
Szint
K - középszint
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Kapcsolódó mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.