Az UV-látható fény abszorpciós spektrofotometria alapjai

Feltöltve
Mikrotartalmat készítette
Kollár Virág és Pálos Veronika Teréz
Szaktanár: Virág Kollár
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

Az UV-látható fényabszorpciós spektrofotometria alapjai

Elméleti háttér

A fény elektromágneses hullám, mely különböző módokon képes kölcsönhatásba lépni anyagokkal. Ilyen jelenség a visszaverődés, szóródás, abszorpció vagy transzmisszió. Sok esetben, ezek párhuzamosan lépnek fel besugárzás hatására.

Abszorpció esetén, mely a fény elnyelését jelenti, a besugárzás hatására, alapállapotban tartózkodó elektronok magasabb energiájú pályákra ugranak át, amit gerjesztésnek nevezünk. Az, hogy milyen energiatartományban nyelődik el a fény, egyrészt anyagi jellemző, másrészt kölcsönhatások is befolyásolhatják. Az elnyelési sávok ábrázolásával megkapjuk az abszorpciós spektrumot, amely minőségi és mennyiségi információt is szolgáltat, ezáltal alapvető analitikai módszer minőségelemzésben vagy koncentráció meghatározásban.

Alkalmazott képletek, törvények

Abszorbancia: I0 intenzitású fénnyel besugározva a vizsgálandó anyagot, az abszorpció miatt, a kijövő fény intenzitása I-re csökken. Az abszorpció mellett a szóródás és a visszaverődés is csökkenti az intenzitást. A = lg (I0/I)

Lambert-Beer törvény: A vizsgált anyag koncentrációjáról kaphatunk általa információt. Eszerint, az adott hullámhosszúságon mért abszorbancia, a rétegvastagság, a koncentráció és az adott anyagra jellemző abszorpciós koefficiens függvénye.  A=ε∙l∙c

A berendezés felépítése

A spektrofotométer legfontosabb eleme egy folytonos fényforrás, mely a teljes UV vagy látható hullámhossztartományt lefedi. A kisugárzott fényt prizma segítségével bontjuk, majd optikai rés segítségével elválasztjuk a megfelelő hullámhosszúságú nyalábot. Ezt egy küvettában elhelyezett oldatra irányítjuk. A küvetták műanyagból vagy üvegből készülhetnek, azonban UV mérés esetén szükséges a kvarcküvetta, mivel az nem nyeli el az UV-fényt. Az oldaton áthaladó fény egy detektorra érkezik, amely lehet fotocella vagy fotoelektron-sokszorozó.  Az adatokat számítógép segítségével alakítjuk spektrummá és értékeljük ki.

Célközönség
0 - bárki
Szint
0 - nincs besorolás
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Szakmairányok-2020
Vegyipar
Mikrotartalom értékelése
Nem értékelt
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.