informatika

  Tartalom-kapcsolat

A kifejezés: informatika

12 tartalmi kapcsolattal rendelkezik.

A digitális kommunikációs formák korlátai

Napjainkban a legtöbb kommunijáció az online téren keresztül, digitális formában zajlik. De vajon ez a kommunikációs forma helyettesíti a hús-vér jelenlét minden adottságait? Milyen korlátozottsággal kell számolni, ha csak online tudjuk tartani valakivel a kapcsolatot? E kérdésekre e mikrotartalomból nem kapunk választ, viszont a valós vs. online kommunikáció jellemzöiröl lesz szó.

Feltöltve

Pályaorientációs digitális szakmabemutató

Általános iskoláknak tartott pályaorientációs napon Iskolánk informatikus szakmájának bemutatása az én feladatom volt. Míg az asztalos vagy lakatos műhelyben csupa izgalmas dolgot találni,  vagy épp  a tankonyhában, tanétteremben finom illatok várták a diákokat, addig az informatika terem bemutatását nem tartottam túl izgalmasnak.

Feltöltve

Az Internet alapjog?

Kérdésfelvető Facebook Post-nak is alkalmas kép. Vitaindító, ad némi irányvonalat, hogy mik is az alapjogok, maik esetleg ide kapcsolódhatnak. 
Megoldáskeresésre is ösztönöz, egyben a kép üzenet, hogy jól és könnyedén tudnak együtt tanulni a diákok, ha szabadon hozzáférnek a világhálóhoz.

(képek pixabay free képek)

Feltöltve

Szervertermek hatásfokjavítása, hulladékhőjének hasznosítása

A modern géptermek energiasűrűsége, azaz a szerverek által felvett teljesítmény rackenként eléri, sőt meghaladja a 10 kW-ot. Az elektromos energia gyakorlatilag teljes mértékben hővé alakul, amit el kell távolítani a gépteremből. Ez négyzetméterre vetítve 5kW-ot jelent.

Feltöltve

Lemezkezelő és particionáló programok használata

Particionálás elméleti és gyakorlati feladatok (távolléti oktatásra optimalizált tanulási egység): (osztály: 9.C) 2020. 03. 20.

Nézze meg az oldalon megnyitható Windows 7 Lemezkezelő és a Linux GParted használatát bemutató videókat,  tanulmányozza a Mikrotartalom menüpontnál elérhető tananyagot, majd oldja meg az alábbi feladatokat.

Feltöltve

A számítógép felépítése és részegységei

Ki mit tud Neumann Jánosról, és a számítógép kifejlesztésének körülményeiről?
Mire használjuk a számítógépet?
Milyen processzorokat ismerünk?
Hány memória lapka szerelhető az alaplapra?
Mi a különbség a HDD és az SSD között?
Melyek az SSD előnyei és hátrányai?
Milyen bővítőkártyákkal lehet még fejleszteni egy számítógépet?

Feltöltve