gazdaság

  Tartalom-kapcsolat

A kifejezés: gazdaság

17 tartalmi kapcsolattal rendelkezik.

Normál és alacsonyabb rendű javak

A normál és alacsonyabb rendű javak témaköre a közgazdaságtan egyik alap kérdését fedi le. Ide tartoznak a jószágcsoportok meghatározásai, a jövedelem és a jövedelemrugalmasság is kapcsolódik hozzá, tehát egy szerteágazó témáról van szó. Ide tartoznak a normál termékek, az alacsonyabb rendű javak és a luxus javak is. Ezek rövid magyarázata látható az alábbi ábrán.

Feltöltve

A háztartások gazdálkodási rendszere

Az elkészített mikrotartalmat a közgazdasági technikum 9. évfolyamosainak gazdálkodási és jogi alapismeretek órájára készítettem. Fontosnak találtam, hogy a tanulók jól látható módon ismerkedjenek meg a háztartások gazdálkodásának   működésével, kiemelten az anyagi oldalával, a családi költségvetéssel.

Feltöltve

Adó fogalma, adózás célja, adók csoportosítása

Az adórendszer egy adott országban, adott időpontban alkalmazott adónemek összessége és az adóügyekkel kapcsolatos jogszabályok és intézmények rendszere. A jelenlegi adónemeket tartalmazó csoportosítás minden szakképzésben tanuló számára fontos és kötelező információ.

Feltöltve

Számviteli rendszer

A Számvitel, mint rendszer interdiszciplináris bemutatása, más rendszerekkel való kapcsolata.

A mikrotartalom, mint gondolattérkép a számviteli rendszer bemeneti, és kimeneti tényezőit - mikro-, mezo-, és makroszinten -  is definiálja (alulról felfelé történő építkezéssel). Ebben a struktúrában a dokumentum vertikálisan és horizontálisan is értelmezhető.

Feltöltve

A Maslow-féle szükségletpiramis, mint rendszer

A mikrotartalom a közgazdasági alapismeretek elsajátításához nyújt segítséget. A Maslow-féle szükségletpiramist, mint rendszert mutatja be. Az új ismeretek átadása mellett alkalmat teremt, hogy átbeszélhessék a szükségletpiramis különböző szintjeit a diákok a tanárokkal.

Feltöltve

Munkapiac

Munkapiac 

Alapfogalmak

Munkakereslet-Munkakínálat

Munkakeresleti függvény-Munkakínálati függvény és jellemzőik

Munkapiaci egyensúly

Munkanélküliség

Feltöltve