A szülők szerepe, feladata a digitális oktatásban

Tantárgy
Feltöltve
Mikrotartalmat készítette
Bogár Ildikó
Szaktanár: Bogár Ildikó
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

A szülők szerepe, feladata a digitális oktatás feltételeinek megteremtésében

A digitális oktatás nagy előnye, hogy bárhol tartózkodhat a tanár és a diák is, az tanítás mégis meg tud valósulni. Ennek az előnynek eddig nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget, különösen a középfokú oktatásban. De az idei év igen sok változást hozott mindannyiunk életében, és a pandémiás helyzet nagymértékben kihatott a közoktatásra is. Ami eddig lehetőség volt, az kötelező eleme lett az oktatásnak. Ezért is fontos, hogy megfelelő feltételeket tudjunk teremteni a tanulóknak. Ugyan több szereplős a rendszer, de elsősorban a szülők feladata az optimális háttér megteremtése.

A szükséges feltételek, háttér:

  • A nyugodt körülmények a házi feladatok elkészítéséhez, a beszámolókra való tanuláshoz nélkülözhetetlenek. Így minden tanulónak szüksége van egy tanuló sarokra, ahol helyet kapnak a tanuláshoz szükséges eszközök, ahol jók a fényviszonyok, ahová el tud vonulni, hogy koncentrálni tudjon. Ez a digitális oktatás esetében sincsen másként. Csak itt a tanórák ideje alatt is a tanuló sarkot kell használni. Tehát hely kell a számítástechnikai eszközöknek is.
  • Ebből következik, hogy szükség van számítástechnikai eszközökre. Olyan számítógépre, akár asztali, akár laptop, ami rendelkezik legalább kamerával, mikrofonnal és hangszóróval. Valamint kellő hardware-rel bír, ami képes a megfelelő szoftverek futtatására.
  • Az online órákhoz szükség van a megfelelő szoftverekre. Ezek rendelkezzenek licenccel, vagy legyenek ingyenes programok.
  • Valamint szükség van kapcsolatra a diák és külvilág között. Ehhez internetelérés kell, akár otthoni, akár mobilnet szolgáltatás formájában.
  • Nem utolsó sorban pedig szükség van kulturális és szellemi kompetenciákra. Például netikett, alapvető számítógépes ismeretek, biztonsági beállítások

Ugyan ez a rendszer rendkívül jól tud működni, mégis igen instabil a legkisebb változás is ellehetetleníti a folyamatot. a következő történések okozhatnak rendszerhibát:

  • Áramszünet. Ugyan egy feltöltött laptop, tablet vagy telefon és mobilnet kapcsolat áthidalhat egy kisebb áramszünetet, de egy hosszabb áramkimaradás megszakíthatja a digitális oktatást.
  • Az internet szolgáltatás akadozása, kimaradása is hasonló eredményt okoz.
  • A klasszikus offline tanulásban is kockázatos, hogy a tanuló figyelmét bármi elvonhatja, de a digitális oktatásban ez hatványozottan igaz. A tanuló előtt ott a szélessávú internet és bármit elérhet, minden karnyújtásnyira van, ami veszélyforrás is lehet. Ezért fontosak a számítógépes beállítások, a gyerekzár használata.
  • A kiegyensúlyozott teljesítményhez fontos hozzávaló a rend. Az online világban ez nem csak a kézzelfogható rendezett teret jelenti, hanem a digitális rendet. A programok, file-ok rendszerét, könnyű elérhetőségét, átláthatóságát.

Ebben a feltételrendszerben természetesen nagy szerep jut a tanulónak, hiszen maga körül rendet ő is tud teremteni, de az anyagi hátteret a szülő biztosítja.

Célközönség
0 - bárki
Szint
0 - nincs besorolás
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Nem értékelt
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Kapcsolódó mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.