Köztünk állnak, köztük élünk ...

Feltöltve
Csatolmány Méret
Épített örökségünk 190.16 KB
Mikrotartalmat készítette
Józsa Tamás
Szaktanár: Józsa Tamás
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
mérnöktanár hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

Köztünk állnak, köztük élünk ...

Épített örökségünk

A mikrotartalom hátterét a győri Hild építőipari iskolában mintegy negyedszázada folyamatosan zajló értékmentő táborok, a hozzájuk kapcsolódó diákkör, valamint az immár országosan egyedi műemlékfenntartó technikus képzés szakmai programja jelenti. Ez a program 2015-ben az ICOMOS Példaadó Műemlékgondozásért Díj, 2019-ben pedig a Vargha László Népi Építészeti Ifjúsági Díj elismerésben részesült.

Iskolánkban 1996-ban nyári népi építészeti felmérő tábort hirdettünk. A színhely Mórichida, az időtartam két hét bentlakással. Az iskolában folytattuk a munkát, megalakult a népi építészeti diákkör. Elsősorban a műemlékvédelmi szakirányhoz illeszkedve, azóta is évente szerveztünk különböző helyszíneken értékmentő táborokat. Egy településhez kapcsolódó érdekes épületek, különféle emlékek felmérésén, vagy a rendezési terv örökségvédelmi fejezetét alátámasztó dokumentáció összeállításán fáradozva. Célunk a szerkezeti ismereteken, a rajzi készség fejlesztésén, a különböző kreatív kézműves foglalkozásokon túl, hogy a résztvevő diákokkal megismertessük a Kisalföld építészeti emlékeit, az itt élő emberek évszázadok alatt kialakult életét, szokásait. Munkánkat az Örökségvédelmi Hivatal segítségével összeállított program szerint, iskolánk mérnöktanárainak szakmai irányítása mellett végezzük. Tevékenységünket 2005-től kiegészítettük a Szentendrei Skanzenben, a Szennai Skanzenben, és a Művészetek Völgyében, Taliándörögdön végzett műemlékvédelmi, helyreállító és állagmegóvó munkákkal. Ezen kívül két éven keresztül a Tallinni Skanzenben (Eesti Vabaõhumuuseum) is dolgoztunk.

A mikrotartalom képanyaga Mórichidán és hozzá tartozó szőlőhegyen készült. Minden kép egy-egy felmérés eredménye. A présházak, a makkos fazárak, az élő fából kialakított gémeskút egy, a XXI. századra már csak a történelemkönyvekből, néprajzi szakirodalomból megismerhető kultúra emlékét hordozzák. Még volt szerencsénk látni a viszonylag egységes szőlőhegyi művelés emlékét. Találkozhattunk idős, de jó erőben lévő tulajdonosaikkal, akik még használták, vagy legalább emlékeztek a tárgyak eredeti szerepére, és magukban hordozták azt a szorgalmas tenni akarást, amely természetes módon a hagyományos kultúra fennmaradását elősegítette. A 24. órában érkeztünk, dokumentáltuk az épületeket, ismerkedtünk a tárgyi emlékekkel, az ott élő emberekkel. Remélem, hogy a felmérésekben résztvevő diákjaink később gyakorló tervezőként, kivitelezőként is fel tudják használni a megismert, letisztult szerkesztési elveket, amelyekkel az egyszerű parasztemberek az őket körülvevő tárgyakat, házaikat, környezetüket kialakították. A szakmai elméleti képzést kiegészítő tábori gyakorlatok a tudomány-, a kultúratörténet számára is tudtak új információkkal szolgálni a makkos fazárak kisalföldi előfordulásáról, fajtáiról. A felmérések kutathatók, feldolgozásuk folyamatban van.

A felmérési tervet Buzál Tibor, a felvételeket Józsa Tamás készítette.

Józsa Tamás

Célközönség
1 - középiskola
Szint
K - középszint
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése

Megjegyzés a tantárgyhoz

Köztünk állnak, köztük élünk ..., épített örökségünk mikrotartalom a tantárgyaknál megjelölt,  építészeti és építési alapismeretek tárgyon felül jól alkalmazható még a középfokú oktatásban a műemlékvédelem, az építészettörténet, valamint a művészeti és a kézműves iskolák szakmai tárgyainál.

Az általam az építőipari szakgimnáziumok nyelvi előkészítő osztályok számára kidolgozott épített környezet tantárgy tananyagához tartalmához is jól illeszkedik.

A felsőfokú oktatásban, az építész képzésben jelen lévő népi építészeti ismeretekhez tartozó tárgyak során a formavilág és az egyes szerkezetek bemutatásában nyújthat segítséget.

Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.