Komposztálás

Tantárgy
Feltöltve
Csatolmány Méret
Komposztálás.pdf 803.63 KB
Mikrotartalmat készítette
Babay-Berenkei Réka Krisztina
Szaktanár: Babay-Berenkei Réka Krisztina
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

A komposztálódás egy olyan biológiai folyamat, amely a szerveshulladékok, melléktermékek anyagait nagyrészt humuszszerű anyaggá alakítja át.

A komposztálási folyamat szakaszai

  1. Rövid bevezető szakasz

Néhány óráig, esetleg 1-2 napig tart. Optimális körülmények között a mikororganizmusok gyorsan kezdenek szaporodni. A hőmérséklet gyorsan emelkedik. (A gyakorlat és az elmélet szempontjából elhanyagolható szakasz.)

  1. Lebontási (termofil) szakasz
  • 25–30 °C az optimális hőmérséklet a mezofil mikroorganizmusoknak, melyek a szakasz elején felelősek a szerves anyagok lebontásáért. Anyagcseréjük miatt a hőmérséklet emelkedik. A mezofil mikroszervezetek száma 45 °C-ig növekszik, 50 °C felett már nagy számban pusztulnak el, és 55 °C felett csak tartós formáik maradnak fenn.
  • 50–55 °C közötti hőmérsékleti tartomány az optimális a termofil gombák, sugárgombák és spórás baktériumok számára, melyek ezen a tartományon rohamosan kezdenek szaporodni.
  • 75 °C felett már nem zajlanak biológiai folyamatok. A tisztán kémiai folyamatok jellemzőek.

1-3 hétig tart

  1. Átalakulási (mezofil) szakasz

Több hétig is eltarthat. A hőmérséklet csökken, ami ismét a mezofil aktivitásnak kedvez. A mikroorganizmusok elkezdik a könnyen bomló szénhidrátok és proteinek mellett a nehezebben bomló cellulóz és lignin bontását, ezáltal mono-, di- és trifenol vegyületek keletkeznek.

  1. Felépülési szakasz

A szerves anyag humifikálódása a jellemző folyamat. A hőmérséklet tovább csökken. Az érésben elsősorban pszikrofil baktériumok és penészgombák működnek közre. A hőmérsékleti optimum 15–20 °C.

A komposztálást befolyásoló paraméterek

  • Anyagösszetétel

 Az optimális C:N arány 35:1. Ha a nitrogén aránya magasabb: a fölös nitrogén ammónia formájában eltávozik. Ha túl alacsony a nitrogén aránya: a folyamat csak lassan indul be,  amikor már a felesleges szén CO2 formájában eltávozott.

  • Nedvességtartalom (40 – 60 %)
    • 40% alatt korlátozódik a mikrobiális aktvitás
    • 60% felett kiszorul a pórusokból az oxigén, ami és anaerob feltételeket teremt.
  • Oxigénellátás

A komposzt halomban lévő anyagoknak olyan lazán kell állnia, annyi strukturáló anyagot kell tartalmaznia, illetve olyan gyakran kell átforgatni, hogy a levegőáramlás folyamatos legyen a prizma peremétől a magzónáig.

  • Szemcseméret (25 – 40 mm egyenletes eloszlásban)

Az aprítással növeljük a felületet, ami jobb hozzáférést biztosít a mikroorganizmusok számára az anyaghoz.

  • Optimális belső hőmérséklet biztosítása

A mikrobák megfelelő szaporodásához (lásd feljebb) és kórokozók elpusztításához szükséges a megfelelő hőmérséklet. Utóbbihoz tartósan 55 °C feletti hőmérséklet szükséges.

Források:

https://zerohero.hu/magazin/komposztalasi-kisokos-tevhitek-megcafolva

https://tudastar.mk.uni-pannon.hu/anyagok/19-Hulladekgazdalkodas_II-v2.pdf

https://www.gyeregyalog.hu/dox/komposztfzet.pdf

Célközönség
0 - bárki
Szint
0 - nincs besorolás
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Nem értékelt
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Kapcsolódó mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.