| Csatolmány | Méret |
|---|---|
| Komposztálás.pdf | 803.63 KB |
Szerzői információk
Mikrotartalom leírása
A komposztálódás egy olyan biológiai folyamat, amely a szerveshulladékok, melléktermékek anyagait nagyrészt humuszszerű anyaggá alakítja át.
A komposztálási folyamat szakaszai
- Rövid bevezető szakasz
Néhány óráig, esetleg 1-2 napig tart. Optimális körülmények között a mikororganizmusok gyorsan kezdenek szaporodni. A hőmérséklet gyorsan emelkedik. (A gyakorlat és az elmélet szempontjából elhanyagolható szakasz.)
- Lebontási (termofil) szakasz
- 25–30 °C az optimális hőmérséklet a mezofil mikroorganizmusoknak, melyek a szakasz elején felelősek a szerves anyagok lebontásáért. Anyagcseréjük miatt a hőmérséklet emelkedik. A mezofil mikroszervezetek száma 45 °C-ig növekszik, 50 °C felett már nagy számban pusztulnak el, és 55 °C felett csak tartós formáik maradnak fenn.
- 50–55 °C közötti hőmérsékleti tartomány az optimális a termofil gombák, sugárgombák és spórás baktériumok számára, melyek ezen a tartományon rohamosan kezdenek szaporodni.
- 75 °C felett már nem zajlanak biológiai folyamatok. A tisztán kémiai folyamatok jellemzőek.
1-3 hétig tart
- Átalakulási (mezofil) szakasz
Több hétig is eltarthat. A hőmérséklet csökken, ami ismét a mezofil aktivitásnak kedvez. A mikroorganizmusok elkezdik a könnyen bomló szénhidrátok és proteinek mellett a nehezebben bomló cellulóz és lignin bontását, ezáltal mono-, di- és trifenol vegyületek keletkeznek.
- Felépülési szakasz
A szerves anyag humifikálódása a jellemző folyamat. A hőmérséklet tovább csökken. Az érésben elsősorban pszikrofil baktériumok és penészgombák működnek közre. A hőmérsékleti optimum 15–20 °C.
A komposztálást befolyásoló paraméterek
- Anyagösszetétel
Az optimális C:N arány 35:1. Ha a nitrogén aránya magasabb: a fölös nitrogén ammónia formájában eltávozik. Ha túl alacsony a nitrogén aránya: a folyamat csak lassan indul be, amikor már a felesleges szén CO2 formájában eltávozott.
- Nedvességtartalom (40 – 60 %)
- 40% alatt korlátozódik a mikrobiális aktvitás
- 60% felett kiszorul a pórusokból az oxigén, ami és anaerob feltételeket teremt.
- Oxigénellátás
A komposzt halomban lévő anyagoknak olyan lazán kell állnia, annyi strukturáló anyagot kell tartalmaznia, illetve olyan gyakran kell átforgatni, hogy a levegőáramlás folyamatos legyen a prizma peremétől a magzónáig.
- Szemcseméret (25 – 40 mm egyenletes eloszlásban)
Az aprítással növeljük a felületet, ami jobb hozzáférést biztosít a mikroorganizmusok számára az anyaghoz.
- Optimális belső hőmérséklet biztosítása
A mikrobák megfelelő szaporodásához (lásd feljebb) és kórokozók elpusztításához szükséges a megfelelő hőmérséklet. Utóbbihoz tartósan 55 °C feletti hőmérséklet szükséges.
Források:
https://zerohero.hu/magazin/komposztalasi-kisokos-tevhitek-megcafolva
https://tudastar.mk.uni-pannon.hu/anyagok/19-Hulladekgazdalkodas_II-v2.pdf
Mikrotartalom
Oktatási információk
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.