Hogyan állítsunk elő rekombináns fehérjét?

Tantárgy
Feltöltve
Csatolmány Méret
Rekombináns fehérje előállítása.pdf 113.63 KB
Mikrotartalmat készítette
Szajkó Milda Blanka
Szaktanár: Szajkó Milda Blanka
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

Az ábra a rekombináns fehérje előállításának lépéseit mutatja be. A rekombináns technológia során a kívánt fehérjét kódoló génszakaszt felsokszorosítják (PCR segítségével), majd egy plazmidon baktériumtörzsbe (például E. coli) juttatják. A célgént tartalmazó baktériumokat kiválogatják, amelyek aztán elkezdik előállítani a fehérjét. A sejtek feltárása után a fehérjét tisztítják és ellenőrzik (pl. gélelektroforézissel). Végül letesztelik, hogy a fehérje megfelelően működik-e. Ezt a technikát széles körben alkalmazzák a kutatásban, a gyógyászatban és az iparban, mivel lehetővé teszi nagy mennyiségű, tiszta fehérje előállítását specifikus célokra, például vakcinák vagy enzimek gyártásához.

Célközönség
0 - bárki
Szint
K - középszint
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Nem értékelt
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Kapcsolódó mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.