A függvényábrázolás oktatása a Microsoft OneNote programmal

Tantárgy
Feltöltve
Mikrotartalmat készítette
Nógrádi Zoltán
Szaktanár: Nógrádi Zoltán
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

Rendszer működése: A függvényábrázolás és elemzés lehetőségeinek bemutatása eltérő tudáselőzmények és matematikai kompetencia esetében más-más módon történhet. A fő cél, hogy a függvények jellemzésének kulcsfogalmait egy másodfokú függvény elemzésén keresztül be tudjuk mutatni. A rendszer különböző bejárási utakat tartalmaz, így bizonyos csomópontok (például a zérushelyek meghatározása) eltérő módszerekkel is elérhetők. A kimenet minden esetben ugyanaz: a diák a program beépített funkcióinak segítségével megértse a legfontosabb fogalmakat.    

Rendszer modellje: Az elérendő cél a függvényábrázolás alapfogalmainak elsajátítása. Ezt eltérő bemeneti feltételek mellett kell teljesítenie a rendszernek. Lehetőség szerint a rendszernek a kezdeti differenciálás lehetősége mellett módot kell adnia a tanulási folyamat közbeni differenciálásra. Ennek okán bizonyos részfolyamatos különböző módon is elvégezhetők (pl. a zérushely táblázattal is megadható, de megoldóképlet segítségével is kiszámolható; a szélsőérték megadható táblázattal, a zérushelyekből algebrai úton, illetve teljes négyezetté alakítással is). Egy-egy függvénytulajdonság meghatározását követően lehetőség van letérni az eredeti „útvonalról”.

A rendszer előnyei: A rendszer kihasználja a programba épített mikroalkalmazásokat: begépelt egyszerűbb műveletek automatikus kiszámolása:

  • egyenlet megoldása
  • másodfokú kifejezés teljes négyzetté alakítása
  • függvény ábrázolása
  • koordináta rács felrajzolása

Felgyorsítja a számolást, lehetőséget biztosít arra, hogy az önállóan dolgozó diák le tudja ellenőrizni saját munkáját. Emellett általános módszert ad az önellenőrzésre, melye a digitális oktatás időszakában kiemelten fontos dolog.

Az OneNote felületen létrehozott tananyagok a diákokkal megoszthatók, ugyanakkor a tanár bármikor beletekinthet az egyes diákok megoldásába, s rendszer egyéb eszközeivel (képernyőmegosztás, együttműködési terület használata, meeting stb.) segítheti tanítványa(i) munkáját.

A rendszer eredményei: A rendszer támogatja az egyéni haladást és a diákok tudásszintjéhez kapcsolható az elvárásrendszer. A rendszerben megismert modell a későbbiekben általánosítható és kiterjeszthető más függvények ábrázolására és jellemzésére. Ez komoly segítséget nyújthat az önellenőrzésre épülő gyakorlás során. A program képes egyenleteket és egyenletrendszereket is megoldani és a megoldás lépéseit is bemutatni.

Célközönség
1 - középiskola
Szint
K - középszint
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Nem értékelt
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Kapcsolódó mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.