A csípő mechanikája

Feltöltve
Csatolmány Méret
Mikrotartalom.pdf 464.4 KB
Mikrotartalmat készítette
Vincze Dóra
Szaktanár: Vincze Kata Dóra
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

Femur, mint a test fő teherviselője:
   A combcsont az emberi test legnagyobb egybefüggő csöves csontja, és ezzel együtt az elhelyezkedése miatt ez a csont viseli a testben a legnagyobb terhet. A teherviselés mellett folyamatos mechanikai igénybevételnek is ki van téve, ráadásul a reá irányuló folyamatosan változó, terhelő erőirányok nem is párhuzamosan érik a csontot, hanem egy hegyesszöget bezárva, így egy folyamatos oldalirányú erőkomponenssel is meg kell küzdenie a csontnak.
Természetesen, mivel a test összes vörösvérsejtje a csontvelőkben termelődik, különösen a csöves csontok csontvelőjében, így a „tartópillér” szerep mellett más nélkülözhetetlen tulajdonsága is van ennek a csontnak.
A csövescsontok szivacsos állománya, így a femur szivacsos állománya is úgynevezett csontgerendákból épülnek fel. Ráadásul trajektoriális elrendezésű csontgerendákból. Ezekre a trajektóriákra tekinthetünk úgy, mint látható erővonalakra, amelyek eloszlatják a csontot ért terheléseket. Ez a rendszer ugyanazon az elven működik, mint a régi templomok kupolája.
 

Csípőízület:
A femur gömbcsukló módjára becsatlakozik a medenceövbe, amely, mint a templomok kupolája szintén boltívesen vezeti el a az őt ért terheléseket. Állás esetén a törzs súlyát a gerincoszlopról az alsó végtagoknak adja át. Ilyenkor a vízszintes síkkal 60-65 °-os szöget zár be. Ülés esetén az ülőgumók közvetítésével adja át a testsúlyt az alátámasztási felületnek.
 

A gömbcsukló, ahogyan a femur a medencecsonthoz kapcsolódik két típusú lehet. Nem igazán lehet megállapítani, mitől függ a két típus megosztása, de általában örökletesen továbbadható.

Amennyiben idős korban, vagy bármilyen baleset miatt bekövetkezik a combnyaknak a törése, csípőimplantátum beültetésére kerül sor. Ez az eszköz kortól, sérülés típustól, illetve sok egyéb tényezőtől függően sokféle lehet. Általában 10-15 évig remekül elüzemel a betegben, ám ezután cserélni kell, és egy nagyobb kerül a helyére. 
A teljes folyamatról találtam egy remek videót: https://www.youtube.com/watch?v=Hd5ywP61u7U
Több tényező együttes függése, hogy egy-egy implantálás hogyan sikerül.
Először is a segédeszköz gyártója felelős az anyag minőségért. Rengeteg szabványnak és gyártástechnológiai elvárásnak kell az eszköznek megfelelnie a kivitelezés szempontjából . Ezeket különféle minőségirányítási rendszerek felügyelik. Csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha megkapják az orvostechnikában kötelező CE jelölést. 
Egy általános csípőprotézis felépítése 4 részre osztható: szár, fej, vápa, vápabetét.

Célközönség
0 - bárki
Szint
E - emelt szint
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Nem értékelt
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Kapcsolódó mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.