Az egészség és jóllét fenntarthatósága a közétkeztetésben

Feltöltve
Mikrotartalmat készítette
Füzesi Brigitta
Szaktanár: Füzesi Brigitta
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

Az „Egészség és Jóllét” fenntarthatóságának biztosítása az iskolai közétkeztetésen keresztül

A fiatalok életük első két évtizedének legnagyobb részét valamely tanintézményben töltik, legalább egy főétkezésük is itt zajlik, ezért az iskola kulcsszereplő abban, hogy mindenféle társadalmi rétegből érkező, nagy létszámú gyermeknek és fiatalnak egy időben meg lehessen tanítani az egészséges táplálkozás alapjait, lényegét és a pozitív étkezési szokásokat hosszú távra szólóan ki lehessen alakítani. Az iskolai közétkeztetés ebben jelentős szerepet tölthet be, hiszen feladata az egészségi állapotnak, az élettani szükségletnek megfelelő energia -, tápanyag-összetételű, és jellegű étkezés biztosítása. Az iskolai környezet egészségessé tételével, az egészséges táplálkozás irányelveinek érvényesítésével lehetőség van a fiatalok egészség-magatartásának formálására.

A jól átgondolt és megfelelően kialakított iskolai közétkeztetés egyszerre valósítja meg a környezeti ügyek elvárásait, a társadalmi és a gazdasági fejlődés igényeit és mindezen belül is kiemelten szolgálja az egészség és jóllét fenntarthatóságát. A helyi gazdálkodóktól és őstermelőktől történő alapanyag-beszerzés számos előnnyel jár.

Gazdasági előnyök.

A termelőktől történő alapanyag-beszerzés segíti a helyi gazdaságok megerősödését, mert

  • növelik a helyi őstermelők gazdaságát és bevételét,
  • elősegíti a lokális gazdaságok új piacokra jutását,
  • kiszámítható piacot biztosít a lokális gazdaságok számára,
  • támogatja a munkahelyteremtést.

Közösségi előnyök

  • megerősíti a kapcsolatot a helyi közösségeken belül és azok között,
  • növeli az együttműködést a partnerek között,
  • biztosítja a helyi ízek és választék fenntarthatóságát

Környezeti előnyök

  • elkerülhető az alapanyagok felesleges, messziről történő szállítása,
  • nélkülözhetővé válik a termékek túlcsomagolása,
  • a helyben termesztett élelmiszerek frissebbek, egészségesebbek és tartósítószermentesek
  • jobban tükrözi a helyi élelmiszer-választékot

Közegészségügyi előnyök

  • hozzáférhetőbbé válnak a friss helyi élelmiszerek az iskolákon belül,
  • növeli a diákok zöldség és gyümölcsfogyasztását,
  • javítja az iskolai élelmezés minőségi, íz- és tápanyaggazdagságát,
  • lehetőséget teremt a kertészkedésen keresztül a rendszeres testmozgásra
  • csökkenthető a szállításból és eltérő környezetből származó fertőzések kockázata

Társadalmi előnyök

  • kiszélesíti a tanulók ismereteit és érdeklődését a helyi gazdaságokkal és azok tevékenységével kapcsolatban,
  • a tanulók olyan szakmákba kapnak bepillantást, amelyek segíthetik a saját karrierválasztásukat is,
  • a tanulók az iskolai közétkeztetés során elsajátítja az egészséges táplálkozás módját,

a felnövekvő generáció számára az egészséges táplálkozás válik normává.

Célközönség
0 - bárki
Szint
0 - nincs besorolás
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Kapcsolódó mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.