A szakképzés rendszere

Tantárgy
Feltöltve
Csatolmány Méret
A szakképzés rendszere.pdf 531.57 KB
Mikrotartalmat készítette
Tiborczszeghi-Horváth Zoltán
Szaktanár: Tiborczszeghi-Horváth Zoltán
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

A szakképzés rendszere

 

Az Ipar 4.0 folyamatok egyik következménye a szakképzési rendszer átalakulása volt. A részletes szabályokat a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. tv. (a továbbiakban: Szkt.), valamint a szakképzési törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II.7.) Korm. rendelet tartalmazza.

Szakképzés alatt a fenti két jogszabályban meghatározottak alapján szakmai oktatásról és szakmai képzésről beszélhetünk. Mind a szakmai oktatás, mind a szakmai képzés felsőfokú szakképzettséget nem igénylő munkakör betöltésére jogosít, és közvetlenül kapcsolódik rugalmas válaszok biztosításával a munkaerőpiac aktuális elvárásaihoz.

Az Szkt. megjelenése előtti terminológiák – iskolai rendszerű és iskolai rendszeren kívüli képzés, nappali és esti képzés, illetve felnőttoktatás – kivezetésre kerülnek.

Szakmai oktatás során szakmára és részszakmára történő felkészítés folyik a szakmajegyzékben meghatározott 178 db szakmára.

Szakmai képzés esetén szakképesítésre történő felkészítés folyik a szakmajegyzékben nem szereplő szakképesítések esetében.

Szakképzés oktatása szakképző intézményben, valamint felnőttképzőben lehetséges, úgy, hogy a felnőttképző lehet a szakképző intézmény.

Fentiek alapján szakképző intézményben mind szakmai oktatás, mind szakmai képzés oktatása folyhat. Felnőttképzőben részszakmára irányuló szakmai oktatás, valamint szakmai képzés történhet.

Jogviszonyok tekintetében elmondható, hogy szakképző intézményben mind tanulói jogviszony, mind felnőttképzési jogviszony létesítésével vehetnek részt a tanulók az oktatában, míg a felnőttképzők által biztosított képzéseken – jogszabályban meghatározott kivételtől eltekintve – kizárólag felnőttképzési jogviszony létesíthető.

A szakmai oktatás tartalma a szakmajegyzékben szereplő szakmákra vonatkoztatott Képzési és Kimeneti Követelményeken alapul, valamint az erre épített programtantervekre. Tartalmi része továbbá a kerettanterv és a szakmai program, illetve utóbbinak része lehet - duális képzőhely bevonása esetén – a két fél által közösen kialakított képzési program.

Szakmai képzés alapját a programkövetelmény (PK) határozza meg, mely tartalmazza a kimeneti feltételeket, illetve a PK alapján képzési program készül, mely a módszertant és a tantervet tartalmazza. A PK képzési programja nem azonos a szakmai oktatában kialakított (közös) képzési programmal.

Célközönség
0 - bárki
Szint
K - középszint
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Nem értékelt
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Kapcsolódó mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.