Szakképzés 4.0

Feltöltve
Csatolmány Méret
Mikrotartalom pdf.pdf 311.16 KB
Mikrotartalmat készítette
Hideg Zsigmond
Szaktanár: Zsigmond Hideg
Intézmény:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Oktatási intézmény:
Műszaki Pedagógia Tanszék
Beosztás:
hallgató

Kapcsolat
Üzenet írásához be kell jelentkezni.

Tájékoztató segédlet a 7-8. osztályos tanulóknak és szüleiknek a pályaválasztással kapcsolatosan. Felhasználható a szakiskolai nyílt napokon és osztályfőnöki órákon.

 

Szakképzés 4.0 Építőipari ágazat, képzési rendszerének bemutatása.

 

A pályaválasztás előtt álló tanuló, aki valamely építőiparhoz tartozó szakmában képzeli el a jövőjét, az alábbiak szerint tájékozódhat.

Jelentkezési lapján megjelöli az iskolát, ahol a szakmát oktatják. A szakma szerint kerül beosztásra a képzési ágazatok között. Jelen esetben ez az Építőipari ágazat lesz. Sikeres felvétel esetén kezdheti meg tanulmányait az adott intézményben.

Kilencedik évfolyamon egy úgynevezett ágazati alapoktatásban részesül. Itt, az elméleti tanórák között túlsúlyban vannak a reál és humán tárgyak a szakmai jellegűekkel szemben. Kifejezetten az építőiparhoz tartozó tárgyak közül azok kerülnek oktatásra, melyek általánosnak mondhatók az ágazaton belül. Minden szakmának szinte ugyanarra a tudásra van szüksége, a szakma specifikus részeket leszámítva. Munka és környezet védelem, Építőipari alapismeretek, Építőipari rajzi alapismeretek.

Gyakorlati oktatás során, a kilencedik évfolyamon minden, az ágazathoz tartozó szakmát be kell(ene) mutatni. Itt az intézmény lehetőségei, felkészültsége erőteljesen befolyásolhatja az képzést. Elsősorban a felmenő rendszerben nem oktatott szakmák esetén.

Tanév végén, azok a tanulók, akik sikeresen teljesítették a tanévet, Ágazati alapvizsga tételére vannak kötelezve. Ennek megléte nélkül, nem léphet a következő évfolyamba. A vizsga két részből tevődik össze.

Írásbeli és gyakorlati. Írásbeli vizsgán a szakmai tárgyakból kaptak kérdéssort a diákok. Ez a választandó szakmától függetlenül, ágazaton belül egységes mindenki számára. Igaz, a vizsga feladatokat az egyes intézmények állítják össze. Ez hasonló képpen működik a gyakorlati vizsga során is.

A sikeres vizsga teljesítése után (írásbeli, szóbeli egyaránt) a tanuló megjelöli az általa választott szakmát. Elméletileg az ágazathoz tartozó 12 szakma bármelyikét választhatja. Kérdés, az intézményben oktatják –e azt. Amannyiban nem, vagy szakmát, vagy iskolát kell váltania.

Tizedik évfolyamon kezdődik az „igazi” szakmai képzése a tanulóknak.

Célközönség
0 - bárki
Szint
0 - nincs besorolás
Ágazatok és szakmacsoportok-2020
Szakmák és OKJ szakképesítések-2020
Mikrotartalom értékelése
Nem értékelt
Hasznosnak találtad?

Még nem érkezett hozzászólás. Légy te az első hozzászóló!
Csak bejelentkezett felhasználó küldhet be hozzászólást.

További mikrotartalmak a feltöltőtől

A felhasználó jelenleg csak az oldalon látható mikrotartalmat töltötte fel. Nézzen vissza később.

Kapcsolódó mikro-tartalmak


 


A mikro-tartalmakat a szerzői jog védi! | ©  Minden jog fenntartva.